Forum » Allmänna diskussioner » Har du rökt hasch?

Har du rökt hasch?

230 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg

Sidor

Torbjörn Jönsson
Bild för Torbjörn Jönsson

En av mina käpphästar har varit att rapporteringen från våra landslag vid olika mästerskap har varit för dålig och här har det faktiskt blivit mycket bättre (även om jag inte är nöjd).

Här är jag sur för att man inte får veta något från NM på Island 2013:

”Men resultatrapporteringen är helt värdelös och det är naturligtvis löjligt att man inte i förhand får veta vilka matcher som skall visas på BBO.

Sämst är ändå att man inte får veta vad som händer i Sveriges matcher. Jag har förstått att det går dåligt men VARFÖR går det dåligt. Har vi otur, fuskar motståndarna eller hänger våra spelare på krogen på nätterna och dricker Svarta döden? Jag vill se brickor, analyser och foton på otränade bridgespelare!”.

Sidor

Torbjörn Jönsson
Bild för Torbjörn Jönsson

Daniel Auby gick bort 2007. Jag kände inte honom utan träffade honom bara kort några gånger men på den gamla Anslagstavlan var han kung och man hade alltid honom i bakhuvudet när man skrev något. Så här fint skrev Magnus Eriksson om honom:

”Jag hörde först talas om Daniel när han några år i rad vann den berömda ”filbunken” i Svensk Bridge på 70-talet. Första pris i denna budtävling var at spela med budgurun och tävlingsledaren Mats Nilsland. Daniel utmärkte sig med långa och eftertänkliga kommentarer om sina bud.
I början av 80-talet under sina sista år om juridikstuderande kom Daniel till Halmstad för att göra sitt ”ting” på 3 år. Vi blev snabbt vänner och började spela bridge enligt Daniels system: ”Tämligen Naturligt”. Dock med det förbehållet att jag enbart tog till mig ”light-versionen” av de över 200 sidor stora kompendiet. De som vid denna tidpunkt fick stå ut med detta var Daniels gamla lagkamrater från Vallentuna: Jan Lagerman och Greger Bernalt. De beklagade sig om det svåra att läsa in detta men var ändå mycket begeistrade kring detta omfång av principer och moduler som fanns i systemet. Daniel var då helt övertygad om att världens bästa NT-sytem var hans med 16-19 NT i botten! .

När han flyttade tillbaka till Vallentuna så höll vi fortfarande kontakten då han varje år återkom till Halmstad och var inneboende hos mig och Ann i över 10 år i samband med Falkenbergsveckan följt av Tylösandsveckan. En ständigt återkommande gäst var också Johan Ebenius. Vid dessa veckor var vi mellan 5-12 personer som bodde, åt, drack och diskuterade bridge på verandan i timmar efteråt. Alla som var med då kommer säkert ihåg Daniels versioner om vad som hände och hur han tänkte….. Vi var sällan överens . Detta var en av Daniels många styrkor att han trots allt lyssnade men sedan var tillbaka i sin egen tro på tillvaron. Att övertyga Daniel om något var en lång prövning.
Vi var även några gånger iväg och spelade den berömda Caransatävlingen i Amsterdam. Vi bodde hos kompisar i Holland och lyckade mkt väl de gånger vi var där. Det bästa minnet är hemresorna när samtliga givar skulle gå igenom. En gång så diskuterade vi endast 1 giv!
Både Hasse Mattson och Mårten kommer säkert ihåg given;
Du har Kx i hj. Parnern spelar ut esset mot 3NT och bordet kommer upp med renons. Spelföraren har i princip förnekat 4 kort i hjärter. Daniel höll i sin kung och Mårtens övriga 7 kort i den färgen var blockade!

Under 90-talet så var jag själv med olika partners och kompisar inneboende hos Daniel under OBS-tävlingar mm. Den stenhårda madrassen på golvet var inte lätt att sova på. Att sedan vakna på morgonen i tvädrag och minusgrader gjorde att man snabbt kom upp. Daniel vädrade noga! Vi var inte sena till någon tävling. Det såg Daniel till.

Under en promenad under Skövdeveckan 1997 så berättade Daniel att han övervägde att bli kapten för landslaget. Han undrade vad jag tyckte. Eftersom jag kände Daniel mycket väl och hur övriga bridgesverige stod i förhållande till hans åsikter i ämnet så avrådde jag honom. Naturligtvis så hoppade han på detta och genast blev det ramaskri i elitskiktet. Skall vi bli tvungna att träna! Och fysträna! Och kunna våra system! Och utveckla dessa! Och lämna in rapporter varje månad!……Här hoppade många av tåget……..
Daniel var övertygad om att vi hade både budmetoder och talanger för att kunna bli bäst i världen. Det gällde bara att få elitspelarna inne på hans linje och börja tänka som om det vore ett yrke och att förbereda sig MAXIMALT inför varje mästerskap. Hans förebilder här var Aces genomtänkta träningsprogram när de skulle bli bäst på 70-talet.

Så här var min bild av Daniel. Han ville väl men vi övriga förstod inte alltid detta. Som jurist var det ju antingen tillåtet eller inte. Det fanns sällan gråzoner i Daniel argumenterande men han var knivskarp och hade oftast rätt.

Vi hade inte så mycket kontakt de sista åren men förra året så blev vi slagna av Daniels lag i finalen i Charmans Cup. Det togs någon öl för mycket den kvällen och huvudpinan dagen efter var rejäl. Ann sa till mig att ta en tablett men jag vägrade med kommentaren: ”Får man stryk av Daniel så skall det göra ont” Daniel var inte sen att rapportera in detta i bullentinen och vi tyckte både det var kul.

Tack för allt du lärt mig Daniel!

Lycka till med att övertyga de övriga där du är!

Magnus”

Sidor

Stefan Andersson

Fint.
Vi spelade allsvensk div 2 i Stockholm en lördag. En hängmatch som man kunde ha på den tiden. Ebenius-Auby bjöd 1NT-2NT.
Jag spelade ut klöverkung från kungtredje vilket var enda betande.
Kommer ihåg att Auby bara tittade på mig och suckade….
Frid över deras minne.
Tack Johan för allt du lärt mig.
Stefan Andersson

Sidor

Torbjörn Jönsson
Bild för Torbjörn Jönsson

Nej, Daniel Auby lade inte fingrarna emellan när han inte höll med någon. Här ger han råd i form av boxningslektioner när en bridgefunktionär behöver hjälp med argument för att förklara för någon varför han skall betala medlemsavgiften (vilket han säkert också gjorde efter den omgången).

”xyz” är alltså Daniels argument som jag har tagit bort.

”Det hela blir mer och mer obegripligt. Eftersom han fungerar som ordförande i flera föreningar får man anta att hans hjärnfunktion är fullt tillfredställande. Det är därmed dags att ta av silkesvantarna och snöra på boxhandskarna. Vi inleder lite lätt med en vänsterkrok. Fråga honom:

xyz

Innan han hinner med att gardera sig mot denna fråga med ett oövertänkt svar sätter du in en uppercut. Berätta för honom att:

xyz

Frågan honom därefter:

xyz

Medan han funderar kan du skjuta in: ”Vem f-n tror du att du är?”

Han bör nu ge tydliga tecken på förvirring, eventuellt uppblandad med lite ilska (det är inte roligt att i intellektuell mening bli avklädd inpå bara kroppen).

För att få ett snabbt avslut nu när han är i gungning avslutar du med ett slag under bältet. Säg honom: Eftersom du är så begeistrad i principer, vad anser du om principen att tänka först och prata sedan…?

Sidor

Torbjörn Jönsson
Bild för Torbjörn Jönsson

2002 ringde jag Ulf Nilsson i bilen mellan Stockholm och Avesta och frågade om han ville hjälpa mig att få igång min bridge (jag hade då knappt spelat på 10 år).

”Min dåvarande chef frågade mig om jag ville bli VD över ett nystartat bolag med fyra olika kontor varav ett låg i Avesta. Avesta, Småland tänkte jag (Avesta ligger i Dalarna och Alvesta i Småland) och ringde upp chefen där för att berätta den goda nyheten att jag tänkte komma på besök. Killen verkade inte helt lycklig och var allmänt fåordig. Jag tänkte att det senare nog beror på att han uppenbarligen kommer långt norrifrån med tanke på dialekten och för att lätta upp stämningen sa jag:

-Kan du verkligen göra dig förstådd på firman?
-Varför skulle jag inte kunna det?
-Ja, med tanke på att du verkar vara norrlänning (min kunskap om dialekter slutar i höjd med Helsingborg)?
-Jag är inte från Norrland!
-Ja, hur som helst kommer du i alla fall långt från Småland.
-Vad har Småland med saken att göra???

Killen är uppenbarligen en idiot tänkte jag samtidigt som han nu hade hade upptäckt vem av oss som var den verklige idioten och frågade:

-Vet du egentligen var Avesta ligger?

Va då, menar han exakt eller? Det ligger väl där på småländska höglandet vid Gnosjö (Nässjö? Växjö?) någonstans.

-Eh, nja inte exakt …
-Det ligger i Dalarna!
-Jaha, eh, öh, nej men oj, hur kommer man dit (pigg på att byta samtalsämne)?
-Hyr en bil på Arlanda och sen …

Här avbröt jag för nu gällde det att ta igen förlorad mark och visa vem som var boss. Samtidigt försökte min hjärna desperat att lokalisera Avesta (Dalarna) på kartan och kom fram till Stockholm plus 60-70 mil).

-Du, det är möjligt att ni där uppe (en del lär sig inte) tycker det är kul att köra bil men jag flyger från Stockholm!
-Ja, du gör som du vill, sa han (och började antagligen läsa platsannonserna).

Om någon mot förmodan har lika dåliga geografikunskaper som jag kan jag berätta att det är ungefär 10 mil mellan Arlanda och Avesta (Dalarna).

Jag tog bilen …”.

(Killen slutade faktiskt knappt ett år senare och jag är säker på att jag hade något med saken att göra).

Sidor

Torbjörn Jönsson
Bild för Torbjörn Jönsson

Jag gör den hemska insikten att jag varit föregångare till hcp-systemet:

”I början på 80-talet var jag var bridgelärare på Medborgarskolan i Falsterbo för 30-talet fiiiina damer och herrar. Jag fick 80 spänn i timmen vilket var mycket pengar för en student. Vi började med teori och efter det hade vi en liten tävling med lagda brickor. Naturligtvis brukade de med mer talang placera sig bättre än de andra.

Det tyckte mitt unga då socialistiska hjärta var lite taskigt och istället för att räkna ut resultaten började jag vända upp och ner på föregående placeringar och de som tex blivit sist fick kanske bli tvåa och tvärtom. Lysande eller hur?

Men precis som i George Orwells Djurfarmen blev det problem med allas lika värde för på min kurs fanns det ambitiösa människor som läste på, analyserade och hade sig och de kunde naturligtvis inte förstå varför det ibland gick så dåligt för dem på och ställde alla möjliga jobbiga frågor.

Jaha, då fick jag i fortsättningen se till att de här paren i alla fall kom över medel (alla är lika förutom en del som är mer lika än andra).

Men jag stannade inte där för det här med att leka Gud var ju rätt kul och han den där dryge typen som alltid skulle ha min uppmärksamhet just NU, hade inte han förtjänat att komma sist nästa gång? Det hade han.

Den fräscha 40-åringen som blev så glad när hon vann (med min hjälp naturligtvis) att hon kramade om mig, hon borde ABSOLUT bli tvåa nästa gång.

Så där höll jag på och tills slut hade jag ett sådant helvete med att hålla reda på alla olika kriterier för att flytta runt folk att jag helt enkelt la av. De sista gångerna på kursen räknade jag bara ut resultaten och det fick bli som det blev. Var och en fick klara sig själv.

Det var väl ungefär här någonstans i livet som jag började använda hjärnan istället för hjärtat och köpte klippkort till moderaterna.

Sidor

Torbjörn Jönsson
Bild för Torbjörn Jönsson

Det var inte länge sedan jag hade med den här men jag fick kritik för att jag var en mes som tog bort den och så kan vi inte ha det. This one is for you Peder Linder!

”Jag var 20 år gammal* när jag spelade Tylösandveckan i början på 80-talet och bodde då på ett litet pensionat med några få rum. På pensionatet bodde också en parant lite äldre dam där lite äldre på den tiden innebar kanske 40.

Nattklubben på Tylöhus var minst lika viktig som bridgen och jag och min bridgeparter var där varje kväll. Krökade och letade kvinnligt sällskap och om inte för livet så i alla fall för natten.

Efter en synnerligen miserabel kväll där min charm gjort noll intryck kommer jag hem till mitt rum. Besviken, sexuellt frustrerad och fortfarande rejält berusad går jag lägger mig men kan inte somna eftersom frustrationen helt enkelt är för stor.

Men vänta nu, den paranta damen! Visst hade hon tittat lite extra på mig vid frukostbordet och visst hade jag läst i Fib-Aktuellt om erfarna kvinnor och unga män? Klart att hon blir glad om jag hälsar på klockan fyra på morgonen. Upp och hoppa!

Naken och med den enögde hämnaren på gott humör tassar jag ut i korridoren. Vilket rum var det nu hon bodde på? Två dörrar att välja på. Maska eller toppa? Manlig försäljare kanske tar illa upp av nattligt besök? Väljer vänster och känner på dörren. Öppen! Snabb orientering och upphängd klänning på badrumsdörren. Perfekt. Fram till sängen och den är tom. TOM!!??

Inget att göra mer än att rejält besviken lomma tillbaka till sin egen säng, en kort blick på den snarkande kompisen (så desperat var jag inte) och försöka sova.

Jag var kanske besviken på natten men lättnaden var desto större på morgonen dagen efter. Jag skämdes så mycket att jag inte vågade äta frukost på pensionatet under resten av veckan”.

*Vilken låt och av vem börjar med raderna:

”Jag var tjugo år gammal.
Hon var en evighet.
Hon lärde mig leva och gråta,
hon lärde mig allt jag vet”

Sidor

Johan Nilsson

Little willie john Peter Fransson

Sidor

Torbjörn Jönsson
Bild för Torbjörn Jönsson

Johan Nilsson skrev:


Little willie john Peter Fransson

Som pris får du en spelning från 1975 i en aula på en gymnasieskola där Peter Fransson Band framför den något pubertala ”Kul med ku*en” Länk

Det här kanske inte den bästa versionen av låten men killen har 27 visningar sedan 2016 (varav 25 av dem är nog han själv) och han kommer att bli överlycklig. Länk

(Peter Fransson är mer känd under namnet Peter LeMarc).

Sidor

Torbjörn Jönsson
Bild för Torbjörn Jönsson

Christer Sandberg berättar följande söta historia om Per-Ola Cullin:

”När Pocken var ung novis och under mina beskyddade vingar fick han lära sig att 2NT (20-21) dubblade vi i sista hand, då det sällan gick hem. Det äkta paret Ingrid och Sune från vår grannklubb fastnade i ovannämnda läge och Pocken dubblade som han blivit lärd.
Efter optimalt försvarspel inkasserade Ingrid elva stick. Pocken undrade (med gråten i halsen) vad som gått snett.
Vid oduktionen visade det sig att Ingrid slutat räkna vid 20 (hade 24) och Sune som kände till sin frus spelstyrka passa på sina modiga 6hp.
En av Pockens första nollor. några till har det väl blivit……..”.

Sidor

Torbjörn Jönsson
Bild för Torbjörn Jönsson

Lars Stenlund som nu bor i Las Palmas berättar följande i samma tråd från 2010 som kallades ”Anekdoter och roligheter från bridgebordet” och som är full av liknande pärlor.

” På Lunds BOIS (80-talet) utspelade sig följande. Partävling. 4 gentlemän som varit med länge runt bridgeborden spelade sin första bricka så fort att de tyckte att de hade tid att gå ut och ta en ”stänkare” mellan brickorna. Väl tillbaka vid bridgebordet efter budgivning och en 3-4 spel så kallade ”Dansken” på tävlingsledaren. Christer Sandberg som gjorde sin debut som tl. gick nervöst fram och frågade vad det gällde. -Jo, det är så att vi spelar med fel partner, sa ”Dansken”. Sandberg var ju naturligtvis chanslös och fick ringa Hallen. Hur det blev dömt ? Ja, jag vet inte!”.

Sidor

Peder Linder

Torbjörn Jönsson skrev:


Det var inte länge sedan jag hade med den här men jag fick kritik för att jag var en mes som tog bort den och så kan vi inte ha det. This one is for you Peder Linder!

Bra jobbat Jönsson! Den hade jag nästan glömt.

Sidor

Torbjörn Jönsson
Bild för Torbjörn Jönsson

Martin de Knijff 2010:

”De Nord Amerikanska ”Nationals” som spelas tre gånger årligen, Vår/Sommar/Höst, lockar alltid ett stort deltagar antal . Det finns ett varierat och trevligt utbud av tävlingar i olika former. I Reno spelades det på totalt 11700 bord under 11 dagar. En enastående siffra måste jag säga.

Standarden (spelkvaliteten) är väldigt blandad. Stjärnan på den lokala klubben från Boise, Idaho kan vara den du knappast undviker att få två toppar emot. Likväl kan han/hon vara Life Master i en kategori vida överlägsen din egen.

Bob och Shane Blanchard (far och son) deltog i en av de mindre prestigefyllda av dessa tävlingar. Formatet var partävling.
Med Bob som Väst gick budgivningen så här:

Syd öppnade med 1SP och Bob klev in med 2HJ. Nord hoppade till 4HJ som
alla oberört passade på!

Shane spelade ut sin partnerns färg, som i det här fallet var trumf

Bob tyckte situationen var aningen pinsam. Här hade moståndarna
uppenbarligen haft ett missförstånd. Bättre uttryckt, var väl att Syd
helt enkelt måste fått en blind fläck. Alternativt var han missnöjd med
sin partners agerade på annan giv och ville ge igen.

Hursomhelst påtalande Bob det uppenbara. ”Kom igen killar!”
”Ni får lira 4spader” ”Annars blir det här bara fjantigt”

Nord sken upp som en sol. Nu kunde han få bli träkarl och slippa lira urtrista 4HJ på 3-0. Så långt var allt frid och fröjd.

Nu händer det, som återigen understryker, att verkligheten alltid överträffar de ”värsta” av fantasier.

Syd ropar ”Tävlingsledaren!”

Övriga tre vid bordet ser minst sagt förvånade ut. Vad kan Syd tänkas vilja? Domarn anländer kort senare till bordet.

Syd informerar att kontraktet är 4Sp och att Öst spelat ut från fel hand!
Han vill bli upplyst om sina rättigheter att begära, alternativt förbjuda hjärter ut……………!?

Situationen går nu helt överstyr. Bob Blanchard tappar fattningen totalt. En ordväxling, som inte är lämpad att publiceras på detta forum, äger rum. BB måste självfallet trott att han var med i ett avsnitt av Dolda Kameran. Ingen annan logisk förklaring kunde finnas”.

Sidor

Torbjörn Jönsson
Bild för Torbjörn Jönsson

Just nu pågår finalen av Cavendish Pairs och Wrang/Palma är fyra medan Rimstedts är nia. Igår var det en auktion där utomstående kan ”köpa” ett par och tjäna stora pengar om paret placerar sig bra men av någon anledning finns det ingen information om summorna.

Synd för jag tycker det är rätt kul och för några år sedan var det ett par som ingen ville ha men jag tror inte de blev alltför ledsna för det:

”Last year, the top bid was for Geir Helgemo & Tor Helness. The norwegian-monegasque pair was sold for 35,000 Euros. The second top bid was 30,000 Euros, for Agustin Madala & Giorgio Duboin. Geir & Tor are the top ranked pairs, thus buying them is obviously very expensive. Good deals often come from the outsiders : they are usually “cheap” and can provide an astronomic gain. That was the case of Nick Fitzgibbon & Adam Mesbur, winners of the 4th edition. They had to “buy” themselves for 5,000 Euros. By the end of the week, the amount turned into 134,500 Euros”.

Sidor

Torbjörn Jönsson
Bild för Torbjörn Jönsson

I dagens värdelösa vetande får ni reda på att Mikael Westerlund har taktkänsla.

”Satt och slötittade på en film häromdagen (Sommaren med Göran).

”Den där killen känner jag igen!” sa jag till hustrun.

”Sure”, sa hon eftersom jag inte känner igen gamla klasskamrater (och eftersom han totalt var i bild kanske sex sekunder).

”Och vem är det då?”

”???”

Men nu kom jag på det! Kolla Mikael Westerlund i mörk kostym i mitten av bild efter bl a 23 sek och senare när man tom får se honom dansa. länk”.

Sidor

Torbjörn Jönsson
Bild för Torbjörn Jönsson

Jag får ibland en känsla av att forumet är en källa till irritation för vår styrelse (och varje gång det händer klappar jag mig själv på axeln). 2010 hotade man att stänga ner gamla Anslagstavlan på grund av den den hårda stämningen men föga överraskande höll jag inte med:

”Det hela är absolut absurt!

Tror aldrig jag varit på ett snällare forum än det här.

I tråden ”alerteringsfråga” försöker några av de mer aktiva här med ett obegränsat tålamod och på 19 sidor förklara alerteringsreglerna. Inte ett ont ord kommer över deras tangentbord!

Och nu tar de oss i örat och hotar med att lägga ner forumet om vi inte skärper oss?

Shame on you!”.

Man lade också största skulden på ett fåtal personer (kände mig väl utpekad) men den analysen gav jag inte mycket för:

”Enligt styrelsen är det ett fåtal, ca 15-20, personer som frekventerar forumen långt mer än övriga medlemmar. Den allmänna åsikten är att dessa personer snarare sänker statusen på forumen än tillför något av intresse för våra medlemmar.”

Men stämmer verkligen det här?

De 15 flitigaste nu aktiva på forumet sedan 2004 är*:

Carina Westin 1040 inlägg (3,98 % av alla inlägg)
PO Sundelin 966 (3,69)
Thomas Andersson 948 (3,62)
Lars Adie 572 (2,19)
Micke Melander 547 (2,09)
SO Flodqvist 541 (2,07)
Per Westling 522 (2,00)
Stefan Zylberstein 514 (1,96)
Björn Sörling 493 (1,88)
Björn Ohlsson 427 (1,63)
Lars Kamras 417 (1,59)
Henrik Johansson 401 (1,53)
Thomas Brenning 399 (1,53)
Jan Lagerman 338 (1,29)
I Syrén-Sjösvärd 302 (1,15)

totalt står de för ca 31 % av alla inlägg

Vi tar det igen:

”Den allmänna åsikten är att dessa personer snarare sänker statusen på forumen än tillför något av intresse för våra medlemmar.”

Läs namnen igen.

Analysen känns inte alldeles klockren …”.

(Edit: undrar vem den där Lars Kamras är?)

Sidor

Claes Bodin

Torbjörn Jönsson skrev:


Jag får ibland en känsla av att forumet är en källa till irritation för vår styrelse (och varje gång det händer klappar jag mig själv på axeln). 2010 hotade man att stänga ner gamla Anslagstavlan på grund av den den hårda stämningen men föga överraskande höll jag inte med:

”Det hela är absolut absurt!

Tror aldrig jag varit på ett snällare forum än det här.

I tråden ”alerteringsfråga” försöker några av de mer aktiva här med ett obegränsat tålamod och på 19 sidor förklara alerteringsreglerna. Inte ett ont ord kommer över deras tangentbord!

Och nu tar de oss i örat och hotar med att lägga ner forumet om vi inte skärper oss?

Shame on you!”.

Man lade också största skulden på ett fåtal personer (kände mig väl utpekad) men den analysen gav jag inte mycket för:

”Enligt styrelsen är det ett fåtal, ca 15-20, personer som frekventerar forumen långt mer än övriga medlemmar. Den allmänna åsikten är att dessa personer snarare sänker statusen på forumen än tillför något av intresse för våra medlemmar.”

Men stämmer verkligen det här?

De 15 flitigaste nu aktiva på forumet sedan 2004 är*:

Carina Westin 1040 inlägg (3,98 % av alla inlägg)
PO Sundelin 966 (3,69)
Thomas Andersson 948 (3,62)
Lars Adie 572 (2,19)
Micke Melander 547 (2,09)
SO Flodqvist 541 (2,07)
Per Westling 522 (2,00)
Stefan Zylberstein 514 (1,96)
Björn Sörling 493 (1,88)
Björn Ohlsson 427 (1,63)
Lars Kamras 417 (1,59)
Henrik Johansson 401 (1,53)
Thomas Brenning 399 (1,53)
Jan Lagerman 338 (1,29)
I Syrén-Sjösvärd 302 (1,15)

totalt står de för ca 31 % av alla inlägg

Vi tar det igen:

”Den allmänna åsikten är att dessa personer snarare sänker statusen på forumen än tillför något av intresse för våra medlemmar.”

Läs namnen igen.

Analysen känns inte alldeles klockren …”.

Klockren analys!

Sidor

Torbjörn Jönsson
Bild för Torbjörn Jönsson

En som bidrog till den aggressiva stämningen var Upmark:

”Vore kul att se liknande statistik från Syskon. Jag är ganska säker på att Thomas A skulle vara klart missnöjd med en bronspeng där”.

Sidor

Lars-Göran Larsson

Torbjörn Jönsson skrev:


Just nu pågår finalen av Cavendish Pairs och Wrang/Palma är fyra medan Rimstedts är nia. Igår var det en auktion där utomstående kan ”köpa” ett par och tjäna stora pengar om paret placerar sig bra men av någon anledning finns det ingen information om summorna.


Hade varit roligt med med info om budgivningen.
En notis i bulletin 4 fanns denna lilla info:
Total summa: 424 000 Euros
Highest buy: Madala - Bilde 17 000

Sidor

Jan-Olof Hegethorn

Torbjörn Jönsson skrev:


I dagens värdelösa vetande får ni reda på att Mikael Westerlund har taktkänsla.

”Satt och slötittade på en film häromdagen (Sommaren med Göran).

”Den där killen känner jag igen!” sa jag till hustrun.

”Sure”, sa hon eftersom jag inte känner igen gamla klasskamrater (och eftersom han totalt var i bild kanske sex sekunder).

”Och vem är det då?”

”???”

Men nu kom jag på det! Kolla Mikael Westerlund i mörk kostym i mitten av bild efter bl a 23 sek och senare när man tom får se honom dansa. länk”.

Som den duktiga illusionist Mikael är så kan det vara en illusion att han är med i filmen. Han har förvrängt våra ögon att se honom uppträda dansa när han mest sitter ner vid ett grönt eller annat bord för att förevisa sina konster.

Sidor

Torbjörn Jönsson
Bild för Torbjörn Jönsson

”Förra sommaren träffade jag de duktiga rumänska bridgespelarna Nanev och Gunev som bl a vunnit Cavendish Pairs 2013. De var i Österrike för att spela bridge och jag pratade en del med Nanev som var väldigt trevlig och det här berättar jag för er bara för att jag vill försöka få med lite om bridge.

Jag vet inte om ni har märkt det men jag är mindre ironiskt nu för tiden. Jag är nämligen inte särskilt bra på det och i alla fall inte jämfört med en taxichaufför i Bukarest som jag träffade när jag var där för någon månad sedan.

Sverigedemokraterna brukar säga att man skall hjälpa folk på plats istället för att släppa in dem i Sverige och om jag då åker till Rumänien och bor på skitfint hotel och käkar på de bästa restaurangerna sipprar det väl nedåt till de behövande på något sätt? Det måste vara fler som tänkt som jag för på tre dagar såg jag inte en enda tiggare fast de kanske är i Sverige allihopa.

I Österrike är de i alla fall inte för där brukar polisen gå fram till alla svartmuskiga de ser och argt säga ”Ausweis!?” för att sedan köra bort dem. Det ger lite känslan av en film om andra världskriget där en någon rälig SS-kille vill se ”Papiere” och jag känner alltid för att skrika ”ein-zwei-drei-nazipolizei”till dem som anarkisterna brukar göra.

Vår taxin körde förbi det enorma parlamentspalatset som fd president Ceausescu lät bygga och som är världens näst största byggnad efter Pentagon. Trots att resten av familjen alltid tycker det är pinsamt försökte jag naturligtvis göra mig lustig och sa till chauffören: ”I have understood that Ceausescu was very popular here in Romania?” (han var alltså rejält hatad under kommunisttiden, inte minst för sin fruktade säkerhetspolis Securitate och rumänerna sköt också honom så fort muren föll).

Utan att röra en min svarar han: ”Yes, but not only popular, he was also loved” och totalt oberörd som om jag hade frågat om vädret fortsätter han: ”and not just in Romania, in all af Europe”. Jag blir helt stum och tittar på honom i ögonvrån men inte så mycket som en blinkning. Vad menar han? Är han någon sorts hardcore revivalkommunist som längtar tillbaka? Jag kan inte gärna börja argumentera med honom: ”det var han väl inte alls det” när jag precis sagt att han var populär så jag bara sitter där utan att säga något alls.

Under resten av dagen pratar jag desto mer: ” Cecilia, varför sa han det för det han kan väl ändå inte tycka?”, ”Inte ens en kommunist kan väl ha älskat honom?, ”Och vad då hela Europa, vad vet han om det när han var bakom järnridån?” och så där höll jag på ändå tills det gick upp för mig: jag hade mött världsmästaren i ironi!

(Nanev och Gunev är förresten inte rumäner utan bulgarer men försök själv att komma på några rumänska bridgespelare att knyta ihop texten med)”.

Sidor

Adam Kovasznay
Bild för Adam Kovasznay

Kolla resultate för årets Cavendish, du hittar par bland de 10 bästa. Smile

Sidor

Torbjörn Jönsson
Bild för Torbjörn Jönsson

Deltagandet i våra olika SM-tävlingar minskar ständigt vilket det säkert finns olika anledningar till varav en förmodligen är de låga prispengarna. Rent principiellt kan man fråga sig varför förbundet skall tjäna pengar på SM vilket jag gjorde 2010 och svaret var föga överraskande:

”För vinst i SM-par får man 2000 kr/spelare för deltagande i EM vilket naturligtvis är löjligt lite (det är dessutom lika mycket (lite) som man fick år 2000).

Anledningen är, i alla fall indirekt, att eftersom medlemsavgiften till förbundet är för låg måste man dra in pengar någon annanstans. Vilket i det här fallet innebär att man mjölkar SM-deltagarna.

För verksamhetsåret 08/09 drog förbundet in 733 tkr på festivalens SM-tävlingar (öppna, dam, mix och veteraner) medan man hade 155 tkr i utgifter. En nätt liten förtjänst på 578 tkr”.

Edit: Jag gör fler reflektioner:

”Deltagarna i de olika SM-tävlingarna och Allsvenskan tillför förbundet ett överskott på 800 tkr (08/09). För varje krona de har betalat i startavgift går 60 öre till att bekosta förbundets övriga verksamhet”.

Och det är onekligen ganska fräck att ta 900 i startavgift (vad kostar det idag?):

”År 2000 kostade det 500 kr/par att spela SM-final. I år (2010) kostade det 900 kr/par för final (inkl semi)”.

Sidor

Torbjörn Jönsson
Bild för Torbjörn Jönsson

Här kan ni (med lite god vilja) se antalet deltagare i de olika SM-tävlingarna. Längst till vänster står förra årets deltagare och sedan följer åren tidigare.

SM Par Veteran 654 612 646 560 642 571
SM Par Dam 373 379 371 354 397 3 72
SM Par Mixed 691 753 783 749 822 851
SM Par Open 969 1126 1220 1154 1164 1174
SM Par Junior 9* 15 13 13 11 27
SM Par Nybörjare 222 207 266 231 250 291
SM Lag Veteran 49 51 51 45 40 43
SM Lag Open 336 320 351 356 352 330
SM Lag Junior 0 7 7 9 7 8
Allsvenskan Div 4 182 207 200 196 199 220

Samtliga SM-finaler utom SM Lag Open och juniorfinalerna spelades under Bridgefestivalen 2018 i Örebro.

Sidor

Lennart Bylund

Att antalet par som kvalar till SM-finalerna har peakat är uppenbart, tyvärr är jag också säker på en minskning av deltagarantalet till Örebro-veckan !

Sidor

Torbjörn Jönsson
Bild för Torbjörn Jönsson

Lennart Bylund skrev:


… tyvärr är jag också säker på en minskning av deltagarantalet till Örebro-veckan !

Det är mycket möjligt att du har rätt eftersom medlemsantalet minskar och det är svårt att se hur man skulle kunna göra festivalen ännu bättre.

Angående SM blir man, utan att vilja trampa någon på tårna, inte alltför imponera när man tittar på framförallt nedre halvan (27-52) av resultatet från förra årets parfinal. länk

Sidor

Ola Brandborn

Jag brukar hålla med dig Torbjörn, men inte i detta fall:

Jag håller med dig i att medlemsavgiften bör höjas (något). Dock inte för mycket. Det finns risk att vi tappar de medlemmar som bara spelar då och då (breddbridgen).

Med andra ord är det rimligt att de som spelar mycket betalar mer. Det gör de via sitt deltagande i SM och i Allsvenskan (en inte alltför stor gissning är att de som spelar SM-finaler spelar ganska mycket bridge i allmänhet. Det finns säkert undantag, men det lär finnas en korrelation i alla fall)

Sidor

Thomas Ålander

[quote=Torbjörn Jönsson
Angående SM blir man, utan att vilja trampa någon på tårna, inte alltför imponera när man tittar på framförallt nedre halvan (27-52) av resultatet från förra årets parfinal. länk[/quote]

Vad skulle då ha imponerat på dig på nedre halvan?

Sidor

Torbjörn Jönsson
Bild för Torbjörn Jönsson

Ola Brandborn skrev:


Med andra ord är det rimligt att de som spelar mycket betalar mer. Det gör de via sitt deltagande i SM och i Allsvenskan …

Om jag inte spelar någon bridge men ändå vill vara med i klubben/förbundet är det rimligt att jag via medlemsavgiften betalar för fasta kostnader som hemsida, förbundstidning, landslag, klubblokalshyra etc.

Om jag vill spela bridge är det rimligt att jag betalar en startavgift för kostnader som kortlekar, bord, Bridgemate etc och också att en del pengar går till förbundets spelavgift* för att finansiera Ruter, hcp-systemet tävlingsledarutbildning etc.

Vill jag dessutom spela en SM-tävling är det rimligt att jag betalar en högre startavgift om kostnaderna är högre än vid en klubbtävling för skärmar, IAF, prispengar etc.

Vad som däremot är helt orimligt är att jag i det senare fallet dessutom skall tvingas betala för förbundets fasta kostnader eftersom dessa inte täcks av medlemsavgiften som man inte höjt på 20 år.

Det är också intressant att samma ekonomiska formel inte verkar gälla för ”elitbridge” som för breddbridge. De senare är man livrädda för att skrämma bort med höjda medlemsavgifter och klubbarna vågar inte ta mer än 40 kronor för en klubbtävling medan man inte verkar ha några problem att indexreglera SM (trots at deltagarantalet sjunker varje år):

”År 2000 kostade det 500 kr/par att spela SM-final. I år (2010) kostade det 900 kr/par för final (inkl semi)”.

*Här har förbundet gjort en fuling när man istället för att höja medlemsavgiften chockhöjde spelavgiften med 40%. En höjning som hamnade i knäet på klubbarna och som de har svårt att motivera eftersom spelarna inte får något mer för pengarna vid tävlingarna. ”Jo, tyvärr måste vi höja startavgiften eftersom hemsidan blev mer än dubbelt så dyr …”.

Sidor

Torbjörn Jönsson
Bild för Torbjörn Jönsson

Thomas Ålander skrev:


[quote=Torbjörn Jönsson
Angående SM blir man, utan att vilja trampa någon på tårna, inte alltför imponera när man tittar på framförallt nedre halvan (27-52) av resultatet från förra årets parfinal. länk

Vad skulle då ha imponerat på dig på nedre halvan?[/quote]

Om platserna 27-52 på SM-par hade sett ut som 1-26 på Plattliret. länk

**

Sidor

Logga in för att kommentera